Vandra

Mängder med vandringsleder för alla smaker och förutsättningar.

https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/26302230-hike-in-madeirasmall-3kgytn.jpg

Madeira är starkt förknippat med natur och härliga vandringar. Mängder av fina sträckor erbjuder olika miljöer och upplevelser. Många menar att man på Madeira kan få uppleva några av världens bästa vandringar. Längre ner tipsar vi om de fem bästa vandringslederna på Madeira!


De mest kända vandringslederna på Madeira löper utmed levadorna. Under 1400-talet började man ett enormt arbete med att hugga ut kanaler och tunnlar genom berget. Syftet var att leda vatten från de mest regntäta områdena i mitten av ön ut mot jordbruksområde. Till en början byggdes kanalerna av trä men sedan övergick man till mer avancerad teknik med murverk. Många straffångar och slavar fick sätta livet till under arbetet. De konstgjorda kanalerna kallas för levador. På 1980-talet uppkom intresset för vandring i området och du som väljer att förlägga din vandring här kommer uppleva fantastiska vyer genom lagerskogen och längs höga klippbranter. Det finns vandringsstigar av olika svårighetsgrad, allt från lätt vandring till riktigt utmanande.

Levada do Castelejo

En förhållandevis lätt vandring som tar omkring 3 timmar går längs med en levada som heter Levada do Castelejo. Du kommer bland annat passera genom lokalbefolkningens trädgårdar och får på så sätt komma nära vardagslivet på ön. Under vandringen får du uppleva bland annat växande passionsfrukt, avokado och Afrikas blå lilja som växer bland ringlande vinrankor och eukalyptusblad. Vid slutet av vandringen finns en bar som man kan slå sig ner vid för en bit mat eller vin.


Levada de Risco

Levada de Risco är en vandringsled på drygt 12 km med storslagna vyer där äventyret tar dig genom regnskog med vattenfall och vackra utsiktsplatser. Svårighetsgraden är lätt till medel och tar upp emot 5 timmar att ta sig runt. Du kan gå hela slingan och komma tillbaka till startpunkten.

Levada Portela

Det här är en medelsvår vandringsled där du går drygt 17 kilometer och startar antingen längre in på ön och går ut mot kusten eller tvärtom. Den här sträckan ger dig både mäktiga bergspartier och magnifikt kustlandskap.

Pico Areeiro-Pico Ruivo

Areeiro-Pico Ruivo på Madeira är en storslagen utmaning! Du kommer upp på hela 1869 meters höjd under den 15 kilometer långa vandringen. Som van vandrare får du räkna med en heldag och du behöver ha rätt utrustning med dig. Den här turen är inte rekommenderad för den rena nybörjaren i vandringssammanhang.


Cabo Girão

Cabo Girão erbjuder slingor med lätt till medelsvår vandring. Det passar utmärkt för dig som vill vandra längs med kanaler, få blicka ut över havet och njuta av imponerande blommor och annan växtlighet. Vandringen passar utmärkt om du är ovan i vandringssammanhang, men även den vane vandraren får naturligtvis utbyte av de vackra miljöerna.

Åk till Madeira >>

https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/depositphotos-122460378-s-n5yktt.jpeg
https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/26328370-hike-in-madeira2-gswnry.jpeg
https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/portugal-ga51237e4f-1280-fmvhcx.jpeg