Santana

De små husens land.

På Madeiras nordöstra kust hittar man den lilla staden med stor charm – Santana. Det första man lägger märke till när man kommer till staden är de säregna triangelformade stenhusen med halmtak. Husen finns bevarade ända från 1500-talet och sätter en fin prägel på området. Dessa små byggnader, oftast målade i rött och blått, är något som har kommit att bli en riktig turistattraktion. Även om det inte finns så många original kvar så är dessa faktiska hus som bönderna levde i på 1500-talet på Madeira. Man kan gå in och se sig om i dessa små stugor, men man får passa så att man inte slår i huvudet då det inte är särskilt högt till tak.


Hela Santana är en bra plats för den som vill förkovra sig i Madeiras historia, kultur och de lokala traditionerna. Om man besöker Parque Temático da Madeira kan man få se väldigt intressanta utställningar.


Naturen och omgivningarna på Madeira är någonting utöver det vanliga och Santana tillhör en av de platser som allra bäst presenterar dess storslagenhet. Man kan ta del av fantastiska vyer tack vare höjdskillnaderna som finns i området och grönskan är oändlig. Runt Santana finns många vackra vingårdar, några få men bra restauranger och ett par butiker. Staden erbjuder snarare ett genomgående lugn än vilt nattliv. Det här är en bra plats för avkoppling och återhämtning. Vädret kan vara något mer ostadigt här uppe på norra delen av ön men vattenkvaliteten är utmärkt.


Landområdet runt Santana är mycket vackert och har varierande natur och landskap att erbjuda. Man försöker verkligen ta hand om naturen så att den förblir grön och frisk och tack vare att detta naturområde är skyddat av UNESCO så lyckas man väl med detta.

Tempot är relativt lugnt i Santana vilket gör det till en perfekt plats för avkoppling och filosoferande. Oavsett om man är i sällskap eller reser själv så finns det många fina promenadvägar där man kan ta med sig en picknickkorg och sätta sig i skuggan under ett träd och njuta av livet.


Santana har mycket att erbjuda den som gillar att vara ute i naturen på lite mer seriösa vandringsexpeditioner, men även för den som tycker det är skönt att promenera en stund då och då. Med den ständiga utsikten över de mäktiga bergen och klippväggarna ned mot havet så har Santana verkligen sin charm. Det finns även en linbana uppe i bergen som man kan åka med vilket både är spektakulärt och lite läskigt om man inte är van vid höga höjder.


Klimatet är behagligt i Santana och det är lite mindre varmt här uppe i bergen än vad det är nere vid havet. Det kan bitvits kännas lite fuktigt i luften och det kan även regna emellanåt då man befinner sig i ett så grönt naturområde. Så skall man bege sig till Santana kan det vara bra att ha med sig en tröja och ett par byxor. Luften är frisk och klar då man befinner sig utanför storstaden vilket är både uppiggande och skönt för den som vill komma ifrån lite.


Oavsett om man bor i Funchal eller någon annan del av Madeira så är det värt ett besök till Santana för att se en del av kulturen i de små blå husen eller för att uppleva storslagen tropisk natur. Det finns många möjligheter till att hyra rum i Santana för att få några dagar uppe i den vackra bergsmiljön.


Santana ligger ungefär 4 mil från huvudorten Funchal om man skulle vilja besöka fler restauranger, barer och sevärdheter, samt få fler shoppingmöjligheter. Från Santana tar du dig även enkelt ut till de många, vackra vandringsleder som finns.


Hotell i Santana >>