Calheta

Vackert och familjevänligt


Vid Madeiras sydvästra kust hittar man det hisnande vackra och lugna Calheta med anor ända från 1400-talet. Här finns en fin liten hamn och två fantastiska artificiella stränder som fått sin gyllene sand importerad från fastlandet och Marocko. Stränderna är barnvänliga, med bland annat vågskydd. Staden är populär både hos lokalbefolkningen och tillfälliga gäster.


Runt staden hittar man praktfulla bananodlingar och vinodlingar. Restaurangerna som finns här är främst specialiserade på rätter från havet och lokala kulinariska upplevelser. Ungefär en halvtimme bort med bil finns den större orten Funchal.


I Calheta finns flera gamla kyrkor som är värda ett besök. Även andra byggnader från 1400-talet och framåt ger vistelsen en speciell upplevelse. Vid kanten av en klippavsats har man satsat på ett helt nytt center, Centro das Artes Casa das Mudas, där man visar konstutställningar av hög klass, bjuder på musikarrangemang och andra typer av tillställningar. Runt staden finns många fina vandringsleder för både kortare och längre turer.


När man besöker Calheta är det nästan ett måste att testa Aguardente, för just här sägs det nämligen att man tillverkar den allra bästa av den vita rom som tillhör ingredienserna i den för Madeira traditionella drinken Poncha. Besök destilleriet Engenho da Calheta för att lära dig mer om framställningen och få provsmaka!


Historiskt sett så har Calheta varit en viktig plats för utbildning även fast den högre utbildningen numer sker i huvudstaden Funchal.

Då det även finns berg i Calheta regionen så kan man vandra i den gröna och spektakulära naturen som finns här. Precis som över hela Madeira kan man skåda levadas vilka är vattenkanaler som går längs bergen och sträcker sig många mil bort. Dessa är populära att följa och vandra efter. Uppe på bergen får man en helt annan upplevelse än nere i Calheta. Det är ofta lite kyligare då vindarna ofta är friska och luftfuktigheten är högre tack vare den frodiga skogen.


För den äventyrlige finns det möjlighet att testa på skärmflygning på vissa ställen i Calheta. Då får man verkligen en bra uppfattning om hur området ser ut när man seglar ner längs dalen.


Vill man bo längs en vit strand och samtidigt ha nära till andra städer på Madeira så är Calheta ett bra och lugnt område att semestra i för hela familjen.