Santo da Serra

För de som gillar vandring, natur och golf.


På östra Madeira, uppe i bergen, hittar man Santo de Serra. Här har du närhet till fantastiska vandringar och andra naturupplevelser. Vill du komma naturen riktigt nära rekommenderas du att utforska den på hästryggen, något som är möjligt i området. Dessutom finns det fina tillfällen till fenomenalt golfspel. Santo de Serra är ett riktigt mecka för golfälskaren!


Byn är förhållandevis liten men har goda kommunikationer till övriga ön, exempelvis till huvudorten Funchal och den historiska staden Machico som ligger något nedanför Santo de Serra. Om du vill sola och bada finns i Machico en av öns konstgjorda, vita stränder som fått sin sand importerad från fastlandet i Portugal samt Marocko. Där finns även stenstrand för dig som föredrar det.


I byn finns ett fåtal men högklassiga restauranger som definitivt inte kommer att göra dig besviken. Som på resten av ön serveras bland annat förstklassiga rätter från havet och färskare råvaror kan du knappast hitta någon annanstans. Under helgerna arrangeras byns omtalade marknad där du kan handla både lokala pärlor och göra andra typer av fynd. Där hittar du allt du kan tänka dig på en marknad och lite till. Santo de Serras marknad lockar till sig besökare från hela Madeira.


Spelar man golf så är det Santo da Serra man reser till för att få slå ut på första tee med sin driver. En fantastisk golfbana i en annorlunda miljö där bollen flyger jämte bergstoppar och moln. Campo de golfo da Madeira är öns äldsta golfbana och många stjärnor inom sporten har spelat här. Men även den som inte är golfproffs kan spela här mot greenfee. Banan är känd för sina välskötta greener, sina kuperade banor och tjocka fairway tack vare det frodiga klimatet.


Santo da Serra har sedan länge varit en viktig plats för boskapsskötsel, och mycket av det kött som säljs och serveras på Madeiras restauranger kommer från detta gröna område. Här strövar djuren fritt på stora områden vilket gör att köttet är av hög kvalitet. Man kan se många odlingar uppe i bergen som breder ut sig över de branta bergskanterna.


Med sina få invånare på runt 1800 personer så är Santo da Serra inte en folkrik plats. Här kan man verkligen få vara i fred om man så önskar, och det finns många vandringsleder att ge sig ut på. Man bör dock vara lite försiktig om man inte är van att vandra i bergen då det är relativt brant på vissa delar av lederna. Men om man tar sig fram över bergen så har man en god vy över hela området.


Santo da Serra är en helt annan miljö än vad som finns nere i Funchal, men samtidigt så tar det inte många timmar att ta sig ned dit, då busslinjer och andra färdmedel finns tillgängliga. Även om man inte spelar golf eller vandrar så är Santo da Serra väl värt ett besökt speciellt för sin utsikt och frodiga natur. Klimatet är även lite friskare här uppe i bergen än vad det är nere på Madeiras stränder, vilket kan vara skönt efter några dagar i solskenets värme.


Bra hotell i Santo Da Serra >>


Foto: PortoBay Hotels & Resorts