Mat & dryck

Grillat kött, fisk och skaldjur tillsammans medpurfärska frukter och grönsaker.

https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/5415666-madeirasmall-2-gvqhar.jpg

När man åker på semester så är mat något som är en viktig ingrediens för att resan skall bli lyckad. För att äta sig mätt i en härlig semestermiljö är det få som säger nej till. På Madeira så har du i princip hela världens kök att välja på, och även inhemsk mat vilket gör att alla kan hitta sin egen favoritrestaurang oavsett smak. Det finns även speciella lokala matvaror och drycker som är väl värda att pröva på. Just eftersom att Madeira har en sådan varierande turism så har detta lett till det breda utbudet av olika slags maträtter som serveras på de många serveringarna på ön.

Fisk & skaldjur

Vill man pröva på lokal mat så är det mat som är starkt influerad av det portugisiska köket. Då Madeira ligger mitt i havet så bjuds det på många olika fisk- och skaldjursrätter. Det kan vara allt från grillad fisk till musslor, hummer och bläckfisk. Den lokala maten är även lite mer kryddstark vilket verkligen kan få smaklökarna att vakna upp.

Några rätter man garanterat kommer att stöta på under sin vistelse på Madeira är Espetada em Pau de Lauro (vitlöksmarinerade grillspett med nötkött), Espada (svart svärdfisk) och Bife de Atum a Madeirense (grillad färsk tonfisk).

Utöver den lokala maten så finns det riktigt klassiska hamburgarrestauranger där man kan njuta av en redig hamburgare med olika tillbehör. Det franska köket är något som finns representerat på många ställen och även på finare inrättningar, där det serveras klassiska fransk mat vilket kan passa bra till det stora utbudet av färsk fisk.

Madeira vin

När det kommer till dryck så får man absolut inte missa det lokalt producerade vinet. Madeiras vin är ett starkvin som har olika sötma vilket passar mycket bra till ostbrickor eller som aperitif. Det lite mer sötare vinet används i matlagning och smakar även gott till desserter.

Det finns många efterrätter att välja på när man semestrar på Madeira. Det kan vara en härlig fruktblandning av lokala frukter tillsammans med krämig glass eller andra former av sötsaker. Den kanske mest kända efterrätten är Bolo de Mel som är en slags honungskaka, ibland kryddad med kanel.

Restaurangtips

I Funchal är förstås utbudet av restauranger enormt. Men några restauranger som sticker ut lite extra är Cris’s (Franskt), Sabor da India (Indiskt), La Vaca Negra (köttrestaurang) och O Tasco (kvarterskrog).

Andra restauranger som är värda att nämna är Lily’s i Machico, där man äter riktigt god mat och kan njuta av fantastisk utsikt under tiden, samt pittoreska O Farolim i Ponta do Pargo.

https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/blandys-madeira-24559531-l-2015-ypco71.jpg
https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/depositphotos-53228771-l-2015-mnnlg7.jpg
https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/markethall-88661318-l-2015-pig5q6.jpg