Funchal

Madeiras mysiga huvudort


På Madeiras sydkust ligger huvudorten Funchal med cirka 100 000 invånare. Invånarna i Funchal är måna om sina besökare och det märks inte minst på servicen. Förutom turism är vin- och spritframställning, möbelindustri och sockerbruk stora inkomstkällor. En anmärkningsvärd detalj är att kriminaliteten på orten är i stort sett obefintlig.


Vacker stad

I Funchal möts du av vacker arkitektur ända från 1400-talet, som blandas med modern bebyggelse. Du kan strosa runt bland ljuvliga parker och kullerstensgator, kika in i historiska gränder, katedraler och kyrkor, besöka spännande museer, restauranger och caféer och spendera timmar på den lokala marknaden Mercado dos Lavradores som ligger mitt i den gamla stadsdelen. På marknaden väcks sinnena till liv tack vare exotiska blommor och frukter, hantverk, konst och mycket annat. Funchal har ett stort utbud av marknadsstånd och butiker för den shoppingsugne. Madeira Shopping är det största shoppingcentret på ön och ligger i utkanten av Funchal.


Nära till bad

Badsugen? I staden hittar du flertalet badanläggningar med havsvattenpooler och vid dessa betalar du en entréavgift. Du kan förstås även bada direkt i havet. Vandra längs den genuina strandpromenaden för att hitta en trevlig plats att slå dig ner på. Ta hänsyn till flaggsystemet där grön flagg är ok, gul flagg betyder att du ska vara försiktig och röd flagg innebär badförbud.


Lång historia

Funchal såg sin början redan på 1400-talet då portugiserna intog ön. Detta för med sig att det finns många historiska byggnader att beskåda som även används idag men som har rustats upp. I och med detta så blandas gammalt och på ett mycket speciellt och vackert sätt. Du finner nya höga byggnader jämte gamla på samma gator. Medan de stora shoppinggatorna är breda och stora finner du smala och trånga gator i gränderna mellan de äldre husen. Att promenera runt i Funchal är en upplevelse i sig.


Saker att se och göra i Funchal

I Funchal ligger en av Madeiras största katedraler, vilken är en fantastisk katolsk inrättning där både den lokala befolkningen och turisterna kommer för att inhämta andlig kraft eller bara för att beskåda den vackra byggnaden. Katolicismen har ett djupt fäste i Portugal och så även på Madeira, vilket lätt kan ses genom de många små kyrkorna och kristussymbolerna i Funchal. Kyrkorna och katedralerna är öppen för allmän beskådning på vissa tider, vilket gör dem till ett välbesökt turistmål på ön. Det finns även ett kloster där nunnor verkade länge i Funchal i Convento de Santa Clara, där man kan få en djupare inblick i det gångna nunnelivet på klostret.


Museu de Arte Sacra är ett konstmuseum i  Funchal där man kan se gamla målningar och skulpturer ända från början av Madeiras historia. Här kan man få en inblick i hur utvecklingen har skett på ön konstmässigt och det finns många spännande klenoder som är i mycket gott skick bevarade. Även om man kanske inte är en konstfantast så uppskattar de flesta turisterna ett besök på detta konstmuseum, och det finns ibland möjlighet till guidade turer vilket kan ge en bättre förståelse för konsten.


Något som är en liten speciell aktivitet men som är mycket uppskattad är hästridning i någon av stadens parker eller naturområden. Att få njuta av en härligt grön miljö på hästrygg är något utöver det vanliga, och oavsett om man har för vana att rida eller inte så brukar det gå alldeles utmärkt.


Nere i hamnen i Funchal kan man besöka en replika av Colombus skepp Santa Maria, vilken är ett mycket vackert hantverk. Och har man lust att bege sig ut på havet så finns det många turer att att välja på.

Funchal är en stad som har mycket att erbjuda, och bor man här på sin semester så har man nära till alla de många nöjen som finns på Madeira.


Bra hotell i Funchal >>

https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/monika-guzikowska-h131ogzwhci-unsplash-otuckw.jpeg
https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/erik-karits-nvp-zncanww-unsplash-43wjv6.jpeg
https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/32136412-monte-palace-tropical-garden-qobg9w.jpeg
https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/funchalportugal-3561021-1920-9el9vk.jpg
https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/funchal-gamlastan-647903-1280-stor-rhs3d8.jpeg
https://daftpage.s3.amazonaws.com/projects/cl4cguul1004l09ms8haahj7r/assets/funchal-244526-cropped-ecn8qn.jpg