Sevärdheter & utflykter

I norra Atlanten ligger en flytande trädgård – Madeira. När man besöker ön kan man inte missa den grönskande skönhet som det subtropiska klimatet möjliggör. Förutom all den vackra miljön som är en sevärdhet i sig själv finns det många pärlor att ta del av under sin vistelse.

Funchal
Huvudorten Funchal är definitivt en plats att besöka och staden i sig erbjuder mängder av intressanta upplevelser. Här är stämningen genuin och kriminalitet existerar i stort sett inte alls. Marknaden ”Mercado dos Lavradores” är ett enda myller av vackra exotiska blommor, lokal konst och hantverk, tropiska frukter och annat som bidrar till en explosion av härliga intryck för alla dina sinnen. Från marknaden har du sedan nära till mänger av intressanta platser som museer och monument, gallerior med konst och katedralen Sé som ligger i mitten av den gamla stadsdelen. Det finns även flera andra små kyrkor och katedraler samt klostret Convento de Santa Clara som tidigare var ett nunnekloster. Turen till Funchal erbjuder långa promenadstråk längs havet och med utsikt över de magnifika och vackra bergen.

Bergen & kustområdet
Besök Madeiras dramatiska berg och få en upplevelse utöver det vanliga. De branta och ofta dimhöljda bergstopparna har ett klimat som skiljer sig från övriga ön. Det finns bussturer att ta för att helt kunna ägna sig åt att njuta av omgivningarna. Förutom bergen får man inte missa ett besök till det varierande kustområdet – blått hav, grönskande bergsmassiv, fantastisk växtlighet, vulkanism och branta klippor. Den norra kusten är dramatisk med vilda vågor som bryts längs klipporna medan öns södra delar är något lugnare och mindre blåsigt.

Val- och delfinturer
Ta en ribbåt österut och upplev det fantastiska djurlivet till havs. Att se delfiner och valar i sin naturliga miljö är ett oslagbart inslag på resan! Det arrangeras flera olika typer av utflykter och man kan även ha möjlighet att få simma med delfiner.

Historisk arkitektur
Lite varstans på ön kan man vandra runt och titta på gamla hus och andra byggnader. Besöken tar dig tillbaka i historien ända till 1400-talet. Flertalet byggnader finns kvar än idag och står tillsammans med ny, modern bebyggelse. Du kommer upptäcka vackra, gamla kullerstensgator och speciella bakgårdar och gränder. Någon gång under vistelsen på ön bör du promenera bland bebyggelsen och ta del av det historiska vingslaget.

Desertas-öarna
Desertas-öarna är en skärgård ungefär 3,5 mil sydost om staden Funchal på Madeira. Öarna Bugio, Ilhéu Chão, Deserta Grande och Prego do Mar är idag naturreservat. Här kan du få den unika chansen att se munksäl (även kallad havsmunk) som tillhör en av de 12 mest hotade arterna på jorden. Det finns dessutom andra spännande arter som bidrar till djurlivet, exempelvis vilda getter och fågelspindlar.

Fler saker att se och göra på Madeira >>